Classic fagoversigt

Vores fagudbud kan opdeles i fællesfag, som du har sammen med alle på dit højskolehold – og en masse valgfag, du selv vælger ud fra hvad du synes er spændende.

Tjek oversigten over moduler og valgfagsblokke, og se hvordan du kan skrue dit helt eget skema sammen.

Fællesfag:

Discipelskab

Beskrivelse kommer snart

Etik

Hvad er Guds vilje med dit liv, og hvad er rigtigt og forkert? Der bliver sat fokus på Guds vejledning ift. relevante områder, som du er med til at vælge. Det kan f.eks. være genmanipulation, abort, dødshjælp, penge eller menneskesyn.

Evangelier

Evangeliernes beretninger om Jesu liv, død og opstandelse er en grundsten i den kristne tro. I efteråret vil vi særligt benytte Matthæusevangeliet som kilde med udblik til Markus’ og Lukas’ versioner af evangeliet. Det er et evangelium, som særligt fokuserer på sammenhængen mellem Det Gamle Testamentes løfter og Jesus som opfyldelsen af dem.

Forberedelse til studietur

Vi forbereder os på vores studietur til Grækenland.

GT-historien

Det Gamle Testamente er historien om, hvordan Gud udvælger en slægt til at spille en central rolle i hans plan om frelse for menneskeheden. Den historie kulminerer med Jesus. Det Gamle Testamente er derfor en rigtig vigtig baggrund for at forstå Jesu mission og budskab. Vi vil følge den røde tråd gennem Det Gamle Testamentes historie med udblik til højdepunktet i Jesus.

Højskoleaftner

Hver onsdag aften er der højskoleaften. Her er der fokus på fællesskab, samtale, spørgsmål og debat. Nogle gange får vi besøg af mennesker med en tankevækkende livshistorie eller en brændende hjertesag.

Identitet

Undervisningen i identitet handler om den personlige identitet. Her får du indsigt i, hvem du er som person, når der blandt andet arbejdes med emner som temperamenter, selvværd og selvtillid. Vi arbejder med, hvad det betyder for os  at være en del af et fællesskab, og vi tager temaer som singleliv, parforhold, køn og seksualitet op. Undervisningen er hele vejen båret af at forstå sig selv ud fra et grundlæggende kristent menneskesyn.

Intro til Bibelen og bibellæsning

Beskrivelse kommer snart

Karriere og livsroller

De forskellige roller og funktioner vi udfylder i løbet af vores liv, kalder på al vores engagement og evne. Her udfoldes den største del af vores liv – og Gud er med i det! Men hvordan tjener vi Gud med vores evner og i de opgaver og ansvar, der bliver vores hen ad vejen? Og kan vi måske lære noget om, hvor Gud ønsker, at vi skal tjene ham?

Korsteologi

Giver Gud os alt, hvad vi beder om? Og hvis han ikke gør, er det så fordi jeg tror for lidt? Og hvordan skal jeg håndtere, at jeg oplever, at Gud er fraværende – måske ikke-eksisterende, når jeg siger, at jeg tror på Gud? Korsteologien forsøger at besvare disse spørgsmål. Og svaret er afgørende for den relation, du kan have til Gud.

Romerbrevet

Et af de væsentligste breve i Det Nye Testamente til forståelsen af, hvad den kristne tro er.

Salmernes Bog

Vi skal arbejde med nogle af de mange temaer som salmerne rummer. Det kunne f.eks. være lovprisningssalmer, trøstesamler, bodssalmer, klagesalmer, bønnesalmer og profetiske salmer. Vi vil prøve at spejle os i salmedigternes liv og situation, kampe og glæder, for at perspektivere, hvordan Gud tænker, handler og vejleder ind i menneskers liv. Vi vil forsøge at tænke ”Troens Stier” ind over de enkelte salmer og temaer. Vi vil prøve at hente inspiration til vores eget bønsliv, men også sætte tid af til bønspraksis i timerne.

Temadage

På en række temadage vil vi arbejde tværfagligt eller tematisk med vigtige emner for både troen og livet. Eksempler på temadage:

  • Mission i DK
  • Beredskabsdag
  • Gud & Grønne Skove
  • Retræte-dage
  • Foreningsmarked
  • Adventstemadage

Troslære og gudsbillede

I dette fag gennemgår vi den kristne tros grundlag. Med udgangspunkt i Bibelen og trosbekendelsen vil vi undersøge, hvem Gud er. Samtidig vil vi bruge god tid på at snakke om forholdet mellem Gud, som han er, Gud som kirkens trosbekendelse beskriver ham, og så det billede jeg har af Gud og hvor det stammer fra.

Valgfag:

Gud & grønne skove

Active Living

Kom med ud i naturen og oplev Guds fantastiske skaberværk gennem bevægelse, refleksion og fællesskab. Vi kombinerer stilhed og fordybelse med spændende aktiviteter som vinterbadning, adventure race og trail-bike’n run. Uanset erfaring er der plads til dig – så tag udfordringen op og lad naturen inspirere!

At handle med håb

Klimaangst og klimaskam fylder hos mange, og i dette fag vil vi arbejde med et bibelsk svar på klimakrisen. Det er ikke os, der skal redde verden, for det har Jesus faktisk allerede gjort. Det løfte, han har givet os om en helt ny jord, gør, at vi må løfte hovedet og handle med håb i den verden, der omgiver os. Det vil vi gøre helt konkret i dette fag ved at arbejde i højskolens have med bæredygtige initiativer, samle ind af naturens rigdom og tage på inspirationsture i området. Vælg dette fag, hvis du har brug for nye perspektiver i klimadebatten, eller hvis du bare er vild med at bruge dine hænder.

Boldbasis

Vi skal have det sjovt og vi skal have sved på panden! I boldbasis får du en introduktion til kendte og mindre kendte hold-boldspil. Prøv fx flagfootball, kinball og pickleball.

Bushcraft

Lær at tænde bål, bygge shelter, lave mad over åben ild og overleve i naturen, som om du var med i Alene i vildmarken. I Bushcraft fordyber vi os både i de praktiske færdigheder og i retræten: Det handler om at træde ud af hverdagens støj for at finde stilheden og nærværet – både i troen og i livet. Vi afslutter faget med en vandre- og overnatningstur, hvor vi benytter de færdigheder, vi har tillært os.

Forvalterskab

Hvad er egentlig mit ansvar som forvalter, og hvad er slet ikke?
I dette fag stiller vi skarpt på vores plads som mennesker i en gudsskabt verden med et gudgivent mandat til at leve sit liv i relation til andre og til den verden, vi er en del af.  Vi tager udgangspunkt i  menneskets møde med naturen og Guds møde med sit menneske i verden. Vi vil læse om, hvad Bibelen siger, og hvad det kan betyde i praksis for os. Der vil også være rig mulighed for at være udendørs og omsætte teorien i praksis ved at lade os inspirere af naturen.

Kajak

Vi vil i dette forløb tage et IPP2 havkajakbevis, hvilket svarer til et kørekort til bil. Beviset udstedes af Dansk Kano- og Kajakforbund og er anerkendt over hele Europa. Undervisningen vil foregå på smukke Vejle Fjord, under beskyttede forhold. Der kræves ingen forudsætninger, kurset er for alle uanset niveau. Så hvis du har lyst at opleve Guds smukke natur fra søsiden, så er det lige et forløb for dig!

Mountainbike

Du kommer til at modtage basal introduktion til mountainbike, hvorefter du udfordres af de danske skove og vegetationer. Vi vil udforske flere af de fine MTB-spor, som Vejle- og trekantområdet er kendt for.

Naturen er rig

“Alle gode gaver de kommer ovenned” synger vi i et bordvers, og det minder os om taknemmelighed for den mad, vi spiser hver dag. I dette valgfag vil vi lede efter Guds gode  gaver ude i den danske natur. Alle sanser tages i brug, når vi ser, lytter, dufter, føler og smager på naturen – og måske tager vi en en app eller to i brug til identifikation. Vi skal sanke i haven, på stranden og i skoven, og vi vil bruge det, vi finder, i små retter, som vi kan smage på. Glæd dig til at få øjnene op for naturens utrolige rigdom på planter, bær og svampe.

Skovhave

Skolens nye skovhave er under opbygning. Her skal der om få år høstes nødder, bær og frugt. I dette fag får du mulighed for at være med til at bygge haven op. Samtidig lærer du om planternes behov, indbyrdes påvirkning og betydningen for klima, bæredygtighed og biodiversitet. Og så er skovhaven samtidig et skønt sted at hænge ud, tage ”skovbad”, være og fyldes at ny energi og taknemmelighed.

Træklatring

Faget sætter fokus på kroppen som Guds skaberværk, ved at udforske kroppens styrke, fysik og balanceevne. Du får viden og kendskab til disse igennem introduktioner og klatringsøvelser i sværhedsgrad tilpasset til dig.

Musik & Lovsang

Ind i musikken

I dette valgfag vil vi fokusere på at spille sammen, men niveauet vil blive lagt efter, at mindre øvede og erfarne kan være med. Det betyder dog ikke, at vi ikke kommer til at arbejde med vigtige og udfordrende emner, som omhandler musik og sammenspil. Hvis du altid har tænkt, at du godt kunne tænke dig at forsøge dig med musikken, men har ikke fået det gjort, så er dette en god mulighed for at prøve noget nyt, prøve grænser af og opdage, at det er sjovt, og at du har en masse musikalitet, som kan komme i spil. Vi vil spille sange inden for rock, pop og gospel/blues-inspirerede numre, som i deres opbygning gør, at vi hurtigt kan komme i gang med sammenspillet.er

Kor

Fire formiddage med skøn korsang og mulighed for at forberede vellydende bidrag til åben scene og måske gallafesten.

Lovsangsguitar

For dig, der gerne vil fordybe dig i guitar som lovsangsinstrument. Faget er en god mulighed for at fordybe dig endnu mere i dit instrument ved siden af deltagelse i sammenspil og lovsangs-valgfaget. Men du kan også få igangsætning til guitar som eneste ledsager til lovsangssamlinger i fx mindre grupper.

Sammenspil og lovsang

I dette valgfag vil vi spille en masse musik! Dette er det “store” sammenspilsfag, hvor vi primært bruger tid på at dygtiggøre os ved at spille musik sammen. Det meste af undervisningen vil være praktisk orienteret, hvor du får lov at blive udfordret og får mulighed for at dygtiggøre dig med din sang og dit instrument i en rytmisk band-kontekst. Så hvis du ønsker at forbedre dig musikalsk og på dit instrument/sang, så er dette muligheden for at arbejde med netop det.

Sang

Dyk ned i stemmeteknik, historieformidling, performance og generel sang-viden med masser af praktiske øvelser og konstruktiv feedback. Relevant for dig, der gerne vil lære mere om din egen sang og måske også – på en sund måde – vil rykke ved nogle grænser.

Sangskrivning/komposition

Meget af undervisningen vil være bygget op af mindre øvelser, hvor I selvstændigt eller i hold skal løse bestemte opgaver. Der vil være god tid til at skrive sange og komponere selv eller i hold, og faget vil til sidst ende ud i, at du arbejder med din helt egen sang(e) eller komposition(er).

Skaberglæde, kunst og håndværk

Akryl og akvarel

Vi vil arbejde med forskellige teknikker med indholdet i fokus. Hvordan maler jeg et billede, der har en fortælling? Hvordan bruger jeg billedkunst som et sprog, og hvordan kan jeg bruge min kreativitet til at arbejde med det, der fylder lige nu? Vi vil lege og eksperimentere med formålet at finde det udtryk og den teknik, der passer til dig og din fortælling. Der er tid og plads til at prøve sig frem.

Craft

Beskrivelse kommer snart

Keramik og raku

Her er muligheden for at få en intro til keramik i vores veludstyrede værksteder. Vi kommer ind på de grundlæggende teknikker og værkstedskendskab, så værkstederne vil stå til rådighed resten af opholdet. Vi vil komme ind på formgivning og basale teknikker. Der vil desuden være mulighed for at prøve kræfter med den særlige rakubrænding, en teknik, hvor leret brændes i en ovn udenfor.

Raku giver en spændende overflade, hvor glasuren krakelerer og får en metallisk glans. Også her vil vi arbejde med indhold, så de ting vi laver, får en betydning, og bliver en måde at arbejde med sig selv, sit Gudsforhold og  sit liv generelt på.

Kreaprojekt/skriveværksted

Her er der mulighed for selvstændigt at arbejde med et kreativt projekt eller en kreativ skriveproces. Her vil vi gå på opdagelse. Her kan indtryk blive til udtryk. Du kan enten gå på opdagelse i dit kreative udtryk, eller du kan se på, hvad ord kan. Lege med dem og undersøge dem. Speedskrivning, digte, ordlege, essays, dagbogsnotater, iagttagelser.

Skab i naturen

Naturen er skabt af en uendelig kreativ Gud. I dette fag vil vi skabe i fascination over Guds skabergenialitet. Vi vil lave natureart og vi vil tilføje vores værker i naturen og bruge naturen som kilde og inspiration. Hvad sker der, når din skulptur indgår i naturens ”skulpturer”? Hvad sker der, når blæsten, solen, skyggen og vandet bliver en del af værket? Vi skal lege, undersøge og inspireres af kunstneren over alle.

Åbent værksted

Skaberglæde, kunst eller håndværk? Værkstedet er åbent – sæt i gang!

Tro & liv

Andagtsøvelser

Andagtsøvelser er et typisk værkstedsfag, hvor vi sammen arbejder med andagtens form, indhold og fremførelse. Hvad skal jeg sige? Og hvordan får jeg bedst sagt det, så andre kan høre, hvad jeg siger? Vi skal snakke om, hvad en andagt egentlig er. Faget kan opøve din evne til at lytte og give konstruktiv evaluering af de andre elevers andagter. Og du får konkrete tips om andagtens form, udtryk og indhold, disponering, forberedelse og fremføring. Du får lov til at eksperimentere og prøve tingene af i trygge rammer.

Anvendt bibellæsning

Nogle mennesker kan godt finde på at sige at Bibelen er en let bog at læse, og på nogle punkter har de ret, men tit og ofte oplever mange, at når de åbner bogen selv, så giver det meget lidt mening, og så virker det også uvigtigt. “Hvorfor skulle lige det her med i bogen?” Dette fag skal give dig en reel mulighed for at læse i Bibelen selv og faktisk forstå den. Vi skal gå meta på den og snakke om forskellige principper, der kan hjælpe os til at forstå, hvad vi læser. Du kan komme rigtigt langt med din bibellæsning, hvis du forstår nogle grundlæggende præmisser for oldtidstekst, som ikke er så åbenlyse for mennesker i 2024.

I faget vil vi øve os sammen på at læse bibeltekst, og nørde den tekstverden som Bibelen er skrevet ind i.

Apostlenes Gerninger

I dette valgfag følger vi “opstandelsesbølgen fra Jerusalem” igennem Apostlenes Gerninger. Du vil her se nye sider af evangeliet og erfare, hvordan det bryder grænser på sin vej ud i “alverden”. Du vil blive inspireret af de første kristne og se, hvordan Helligånden bruger mennesker til at nå andre mennesker. Vi skal lære noget om Guds frelsesplan og missionsstrategi – dengang og nu, for også derigennem at få syn for, hvordan Gud også i dag arbejder gennem os.

Bibelsk visdom

Visdomslitteraturen i Det Gamle Testamente (Jobs bog, Salmernes Bog, Prædikerens bog, Ordsprogenes bog og Højsangen) indeholder en visdom om livet, som gælder for ethvert menneske gennem alle tider. Der gives perspektiver på fx lidelsen, oplevelsen af meningsløshed, gudsfrygt og vores relationer til hinanden i familie, venskaber og kærlighed.

Diakoni

I dette fag skal vi undersøge, hvad der ligger i dette lidt underlige fremmedord, diakoni, og hvorfor det egentligt er vigtigt. Vi skal tilmed se, hvordan vi som kristne kan svare omsorgsfuldt på den klage, der lyder fra verden. Det gør vi ved selv at øve os på at praktisere diakoni, få undervisning om det og, sidst men ikke mindst ved at tage ud og møde spændende mennesker, der kan give os nye vinkler på emnet.

Elsk Børkop

Vi vil skabe kontakter til indbyggere i Børkop, der kan trænge til en hjælpende hånd. Det kunne være i børnehaver, i ældreboliger, på plejehjem, hos udsatte familier eller blandt nydanskere. Vi vil øve os i at identificere behov i lokalsamfundet, møde mennesker, hvor de er, og respektfuldt vise næstekærlighed i praksis. En uge i diakoniens tegn.

Farverige bibelstudier

Beskrivelse kommer snart

Grav dybere

I dette fag får du mulighed for at fordøje, bearbejde og fordybe dig i et selvvalgt emne med udgangspunkt i Bibelen. Det kan være en bog i Bibelen eller et tema, eller måske bygger du Salomos tempel i miniformat. Din indsats fører til et produkt, måske en andagt, en podcast eller et kunstnerisk udtryk efter eget valg.

Kultursyn og kristendom

Beskrivelse kommer snart

Nådegaver

I dette fag vil vi gå på opdagelse i, hvad Det Nye Testamente lærer os om nådegaver, hvad nådegaveudrustning betyder for vores tjeneste, og hvilke nådegaver vi hver især er udrustet med.

Parforhold

At få et parforhold til at fungere kræver dedikation, samarbejde og flere forskellige kompetencer. I dette fag undersøger vi, hvordan et sundt parforhold ser ud. Vi vil lave øvelser, som styrker kommunikation og konflikthåndtering. Vi vil arbejde med forskellige syn på parforhold, med kærlighedssprog og seksualitet. Du kan vælge faget, uanset om du er single eller i et forhold.

Religiøsitet

Mange i Danmark er åbne for religiøse tankesystemer, der har hinduistiske eller buddhistiske rødder. Hvad er de tiltrukket af? Og hvordan forholder vi os til islam, som bliver stadigt mere synlig. Og hvordan forholder det sig med Jehovas Vidner og mormonerne? De har kristne rødder, men hvad adskiller dem fra den lutherske kirke?

Samtidsanalyse

Vi vil sammen se på medier og nyheder og deres evne til at forme os og den verden, vi er en del af. Sammen vil vi undersøge muligheder og argumenter for at engagere os i den verden, vi er en del af. Og så vil vi se på, hvordan man fører en god debat, og hvorfor det er vigtigt i et demokrati. Med udgangspunkt i faglige inputs fra samfundsfagslæreren vil vi lade det stikke af i de retninger, samtaler og undersøgelser fører os.

Sjælesorg

Sjælesorg handler om at være til stede i en andens liv som menneske og som kristen. Både som medmenneske og som medkristen. Hvis det skal lykkes, må man samtidig kende sig selv, sine egne begrænsninger og sine styrker. I faget vil du få en introduktion til sjælesorg som disciplin, og vi vil også gennem forskellige øvelser øve os i at være til stede i andres liv med empati og med det håb, vi har i troen på Jesus Kristus.

Tal om tro

Beskrivelse kommer snart

Temaer i 1. Korintherbrev

Vi gennemgår de overordnede linjer i 1. Korintherbrev og går i dybden med udvalgte afsnit. Vi vil særligt se på afsnit, der er udfordrende at læse for et menneske i 2023. Vi udvælger emnerne sammen, men nogle centrale temaer i 1. Korintherbrev er:  Evangelisation, splittelser kristne imellem, den kristnes moralske liv, ægteskab, gudstjenesten og Jesu opstandelse.

Tidsånd

I faget skal vi undersøge forskellige strømninger, som præger vores tid og øve os i at forstå dem ud fra et kristent verdensbillede.

Det er blandt andet oplevelsessamfundet, ekstremisme og wokeisme, som er nogle af de tendenser, der i disse år fylder meget både i kirken og i samfundet. Kunne der være nogle interessante tråde at trække fra kirken til samfundet eller den anden vej i det? Det skal vi gå på opdagelse i sammen i faget Tidsånd.

Trosforsvar

Dette valgfag klæder dig på til mødet med mennesker, som stiller sig kritisk over for din tro. Du vil få værktøjer, så du kan give relevante svar, når der stilles kritiske spørgsmål. Samtidig vil du blive introduceret til væsentlige argumenter for kristendommens troværdighed.

Valgfag udbydes i forskellige blokke, hvor du kan vælge ét fag i hver blok. Se hvordan valgfagene er sammensat i blokke her.

NB: Opdateret 15.05.2025 – ret til ændringer forbeholdes. 

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vil du gerne høre mere om Børkop Højskole og vores elevers hverdag? Så modtag vores nyhedsmail. Vi kommer ikke til at spamme dig – det lover vi.