Modul 4: Kald

Motto: Slap af, til du møder hvalen

I fjerde modul vil vi særligt arbejde med kaldet, valgfrihedens tyranni og modet til at prioritere.

Se bagom og få stærkere relationer

“Jeg har oplevet, at jeg ser og møder andre på en anden og bedre måde, efter jeg har lært mere om identitet og psykologi. Jeg er bedre til at se bagom. En bemærkning, der før ville gøre mig ked af det, går nu først gennem hovedet, så jeg forstår, hvorfor en anden siger, som han gør. Det har gjort mine relationer stærkere.” 

Tobias Arendt Laursen, elev F18

Den bibelske grundfortælling for modul 4 er Jonas’ Bog. Profeten Jonas fik et tydeligt vink med en vognstang om, at Gud ønskede ham til Nineve. Hvis Gud virkelig vil have dig et bestemt sted hen, har han rigeligt med venner og hvaler til at hjælpe sig. Men hvordan ser Guds kald og ledelse ud i livets og troens små og store valg?

Fællesfag i modul 4

Etik

Hvad er Guds vilje med dit liv og hvad er rigtigt og forkert? Der bliver sat fokus på Guds vejledning ift. relevante områder, som du er med til at vælge. Det kan f.eks. være genmanipulation, abort, dødshjælp, penge eller menneskesyn.

Identitet

I modul 4 handler undervisningen i identitet fortsat om køn, krop og seksualitet, men der vil også blive tid til at bearbejde undervisningens input og arbejde med egen livsfortælling.

Liv i troen

I modul 4 handler ”Liv i troen” om karriere og livsroller og om korsteologi. Vi vil gå i dybden med, hvad Bibelen siger om vores roller som studerende, ansatte, arbejdsgivere, mødre, fædre, børn. Roller, som skifter gennem livet, men som er en del af vores liv som kristne. Under overskriften korsteologi gemmer sig en vanskelig og praktisk problemstilling: Er succes et udtryk for Guds velsignelse og modgang og lidelse et udtryk for det modsatte?

Adventstemadage

2 dage i adventstiden med eftertanke om advent. Vi får nogle inputs til værkstedbaseret arbejde med tekster, billeder og sange relateret til advent. Og så bliver der masser af adventsstemning, når I udfordres til at dele jeres overvejelser med hinanden.

Højskoleaftner

Hver onsdag aften er der højskoleaften. Her er der fokus på fællesskab, samtale, spørgsmål og debat. Nogle gange får vi besøg af mennesker med en tankevækkende livshistorie eller en brændende hjertesag.

Valgfag i modul 4

Parforhold

At få et parforhold til at fungere kræver dedikation, arbejde og flere forskellige kompetencer. I dette fag ser vi på, hvordan et sundt forhold ser ud. Vi vil lave øvelser, som styrker kommunikationen. Øvelserne er tilpasset, så der er nogle til såvel singler som til par. Vi vil arbejde med forskellige syn på parforhold, kærlighedssprog, seksualitet og konflikthåndtering.

Nådegaver

I dette valgfag får du indsigt i forskellige tilgange til forståelsen af nådegaver samt et grundigt kendskab til forskellige nådegavers funktion i den kristne menighed. Desuden er målet, at du konkret vokser i forståelsen af dine egne nådegaver, som du har fået givet af Gud. Der vil igennem undervisningsforløbet blive lagt særligt vægt på det kristne fællesskab, og hvordan dette fællesskab er rammesættende for nådegaverne.

Åbent værksted – keramik

Her er muligheden for at få en intro til keramik i vores veludstyrede værksteder. Vi kommer ind på de grundlæggende teknikker og værkstedskendskab, så værkstederne vil stå til jeres rådighed resten af opholdet. Vi vil komme ind på formgivning og basale teknikker,. Vi kommer til at arbejde med udtryk, så keramikken også bliver et sted, hvor indhold er i fokus:

Bushcraft og retræte

Formålet for vores retræte vil være tilbagetrækning. Vi vil trække os tilbage fra et til tider hektisk højskoleliv. Vi vil lade ord som langsomhed, nærhed, fællesskab, åndelighed, enkelhed og frihed få lov at fylde. Vi tilsætter dertil en stor portion ‘BUSHCRAFT’. I et liv der leves med højt tempo og på mange platforme, vil retræten kunne give os et livsnødvendigt pusterum. Jesus søgte også stilheden i et hektisk liv. Vi vil slutte forløbet af med en vandring fra Ry til Silkeborg med to overnatninger. Med i rygsækken vil vi have vores bibler, logbøger og rigtig god tid – og vejret som joker.

Videoredigering

Vi skal lege med kamera, film-teknikker og redigeringssoftware. Vi skal lave små film-projekter, mens vi udforsker og leger med film- og redigerings-processen. Vi vil konkret udforske forskellige film- og klippe-teknikker og vi vil tale om opbygningen/drejebogen for vores film. Vi vil også prøve at filme med drone, og lege med denne ekstra dimension i vores film.  Der vil både være mulighed for at lave små og større projekter, og vi vil selvfølgelig vise vores færdige film for hinanden med konstruktiv feedback til følge.

Diakoni

Jesus kom ikke til jorden for at blive tjent, men for selv at tjene. Hvad betyder det for os som kristne i dag? Hvordan lærer vi at tjene med Jesus som forbillede? I dette fag skal vi undersøge, hvad der ligger i dette lidt underlige fremmedord, diakoni, og hvorfor det egentligt er vigtigt. Vi skal tilmed se, hvordan vi som kristne kan svare omsorgsfuldt på den klage der lyder fra verden. Det gør vi ved selv at øve os på at praktisere diakoni, få undervisning om det og, sidst men ikke mindst, ved at  tage ud og møde spændende  mennesker, der kan give os nye vinkler på emnet. Målet er, at vi kommer lidt tættere på at forstå, hvad Guds hjerte er for mennesker.

Forkynd for børn

At få lov til at række det bedste, man selv har fået, videre, er noget af det største og mest meningsfulde, man kan foretage sig. Vi vil fokusere på mulighederne, glæderne og velsignelsen, der ligger i at forkynde for børn. Vi vil dele vores erfaringer fra vores egen oplæring og vores møder med voksne, der har forkyndt for os. Hvad er vigtigt, og hvorfor er det vigtigt? Hvad virker, og hvorfor virker det? Vi vil arbejde med konkrete situationer, og er der mulighed for at prøve det af i praksis.

NB: Opdateret 13.8.2019 – ret til ændringer forbeholdes. 

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vil du gerne høre mere om Børkop Højskole og vores elevers hverdag? Så modtag vores nyhedsmail. Vi kommer ikke til at spamme dig – det lover vi.