Modul 2: Eventyr

Motto: Hvis du vil gå på vandet, må du ud af båden

I andet modul skal vi arbejde med at udvide vores komfortzone, realisere vores gudgivne potentiale og få nye erfaringer. Målet er at opdage, at livet med Gud og andre mennesker er et eventyr, som venter på at vi griber det, og som vi kan lade os gribe af.

Tænk ikke begrænsende om dig selv. Udforsk i stedet!
“Jeg havde afvist, at jeg kunne lære at spille musik, men fik opmuntring og redskaber til at prøve kræfter med det på IMB. Derfor tænker jeg ikke så begrænsende om mig selv længere – mere udforskende! Det samme er jeg begyndt at tænke i mit forhold til Gud: Måske kan Gud bruge mig på nogle måder, jeg ikke havde forestillet mig?!”  

Mie Kühne, elev F18

Den bibelske grundfortælling for modul 2 er Matthæusevangeliet kapitel 14, vers 22-33. Virkeligt og symbolsk får Peter lov til at gå på vandet – men det ikke bølgerne, der bærer ham! Det er Jesus, som Peter viser tillid.

Fællesfag i modul 2

Det Gamle Testamente – historien

Det Gamle Testamente er historien om, hvordan Gud udvælger en slægt til at spille en central rolle i hans plan om frelse for menneskeheden. Den historie kulminerer med Jesus. Det Gamle Testamente er derfor en rigtig vigtig baggrund for at forstå Jesu mission og budskab. Vi vil følge den røde tråd gennem Det Gamle Testamentes historie med udblik til højdepunktet i Jesus.

Identitet

I modul 2 handler undervisningen i identitet om selvværd, selvtillid og skam og om det samfund og den kultur, som vores identitet dannes i – på godt og ondt. Vi bevæger os fra individ til fællesskab.

Evangelier

Evangeliernes beretninger om Jesu liv, død og opstandelse er en grundsten i den kristne tro. I efteråret vil vi særligt benytte Matthæusevangeliet som kilde med udblik til Markus’ og Lukas’ versioner af evangeliet. Det er et evangelium, som særligt fokuserer på sammenhængen mellem Det Gamle Testamentes løfter og Jesus som opfyldelsen af dem.

Israel – historisk og aktuelt

Som forberedelse til studieturen til Israel vil vi forsøge at få et baggrundstæppe af viden og forståelse. Vi vil stille skarpt på landet og folket Israels fjerne og nære historie, på geografien og kulturen, på arkæologien og på dyrelivet. Sammen med en gennemgang af studietursprogrammet gør vi os klar til et eventyr i Det hellige Land. Desuden vil vi på en korworkshop forberede et par sange, vi kan have med på studieturen.

Højskoleaftner

Hver onsdag aften er der højskoleaften. Her er der fokus på fællesskab, samtale, spørgsmål og debat. Nogle gange får vi besøg af mennesker med en tankevækkende livshistorie eller en brændende hjertesag.

Studietur til Israel

I uge 41/42 tager vi på studietur til Israel. Læs mere om studieturen her.

Valgfag i modul 2

MTB

Vi vil i dette forløb tage et grundkursus i MTB, hvilket svarer til et kørekort i bil. Beviset ligger sig op af DGIs undervisning, og det vil være muligt at fortsætte i deres uddannelsesregi bagefter. Undervisningen vil foregå på ”single tracks” i skovene ved Vejle, Fredericia og Kolding. Der kræves ingen forudsætninger, kurset er for alle uanset niveau. Udgangspunktet er at få cyklet en masse! Hvis du har lyst at opleve Guds smukke natur og kroppens grænser på en MTB, så er det lige et forløb for dig!

Åbent værksted – akryl og akvarel

Her er muligheden for at arbejde med billedkunst, og I vil blive introduceret til både akryl og akvarel. Vi vil arbejde med forskellige teknikker med indholdet i fokus. Hvordan maler jeg et billede, der har en fortælling? Hvordan bruger jeg billedkunst som et sprog, og hvordan kan jeg bruge min kreativitet til at arbejde med det, der fylder lige nu. Vi vil lade os inspirere af kunstnere som Arnt Uhre, Arne Haugen Sørensen og Lisa Aisato og forholde os til de historier, de fortæller gennem deres kunst. Vi vil lege og eksperimentere med formålet at finde det udtryk og den teknik, der passer til dig og din fortælling. Der er tid og plads til at prøve sig frem.

Religiøsitet

Vi skal især arbejde med såkaldte nyreligiøse bevægelser, som mere og mere vinder indpas i Vesten. Mange i Danmark er åbne for religiøse tankesystemer, der har hinduistiske eller buddhistiske rødder, og vi præges selv af det mere eller mindre bevist i skikkelse af bl.a. alternative helbredelsesformer og healing. Dernæst er det muligt at få en kort introduktion til islam, og endelig vil vi arbejde med bevægelser med kristne rødder f.eks. Jehovas Vidner og mormonerne.

Sjælesorg

Sjælesorg handler om at være til stede i en andens liv som menneske og kristen. Både som medmenneske og som medkristen. Hvis det skal lykkes, må man samtidig kende sig selv, sine egne begrænsninger og sine styrker. I faget vil du få en introduktion til sjælesorg som disciplin, og vi vil også gennem forskellige øvelser øve os i at være til stede i andres liv med empati og med det håb, vi har i troen på Jesus Kristus.

Kajak

Vi vil i dette forløb tage et IPP2 havkajakbevis, hvilket svarer til et kørekort til bil. Beviset udstedes af Dansk Kano- og Kajakforbund og er anerkendt over hele Europa. Undervisningen vil foregå på smukke Vejle Fjord, under beskyttede forhold. Der kræves ingen forudsætninger, kurset er for alle uanset niveau. Så hvis du har lyst at opleve Guds smukke natur fra søsiden, så er det lige et forløb for dig!

Lovsangsguitar

For dig, der gerne vil fordybe dig i guitar som lovsangsinstrument. Faget er en god mulighed for at fordybe dig endnu mere i dit instrument ved siden af deltagelse i sammenspil og lovsangs-valgfaget. Men du kan også få igangsætning til guitar som eneste ledsager til lovsangssamlinger i fx mindre grupper.

Johannes’ Åbenbaring

Johannes’ Åbenbaring er en bog, som kan være svær at forstå på egen hånd. Men her vil vi gennemgå den kapitel for kapitel og arbejde med den sammen. Den handler om de sidste tider, tegnene på Jesu genkomst, det kristne håb, Antikrist, forfølgelse, hvad der sker efter døden og den nye jord.

Samtidsanalyse

Vi vil sammen se på medier og nyheder og deres evne til at forme os og den verden, vi er en del af. Sammen vil vi blive bevidste forbrugere af medier, men også bevidste om, hvilken betydning vores samfundsengagement har for os selv, for kirken og den verden, vi er en del af. Med udgangspunkt i faglige inputs fra samfundsfagslæreren vil vi lade det stikke af i de retninger samtaler og undersøgelser fører os. Og så vil vi se på, hvordan man fører en god debat, og hvorfor det er vigtigt i et demokrati.

 NB: Opdateret 13.8.2019 – ret til ændringer forbeholdes.

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vil du gerne høre mere om Børkop Højskole og vores elevers hverdag? Så modtag vores nyhedsmail. Vi kommer ikke til at spamme dig – det lover vi.