Modul 1 (uge 31-36)

I første modul vil vi særligt arbejde med, hvad det vil sige at være luthersk kristen, hvordan vi giver slip på perfektionisme og lever i den frihed, Jesus har givet os. Målet er at finde det sted, hvor vi som mennesker og kristne kan finde fred, trives og gro.

Jeg blev flyttet

“Jeg er blevet flyttet på måder jeg ikke selv kunne forestille mig. Jeg har fået et mere positivt syn på mig selv, mine medmennesker og et styrket forhold til Gud.”

Caroline, elev E22

Fællesfag i modul 1

Troslære og gudsbillede

I dette fag gennemgår vi den kristne tros grundlag. Med udgangspunkt i Bibelen og trosbekendelsen vil vi undersøge, hvem Gud er. Samtidig vil vi bruge god tid på at snakke om forholdet mellem Gud, som han er, Gud som kirkens trosbekendelse beskriver ham, og så det billede jeg har af Gud og hvor det stammer fra.

8 x 2 lektioner

Romerbrevet

Et af de væsentligste breve i Det Nye Testamente til forståelsen af, hvad den kristne tro er. Her i første modul går vi igennem de første 8 kapitler, som er den mest grundlæggende og systematiske del af brevet.

8 x 2 lektioner

Liv i troen

I modul 1 handler “Liv i troen” om dåben og om bibellæsning. Vi vil gå i dybden med, hvad Bibelen siger om dåben, undersøge, hvordan der læres om dette i den lutherske kirke og give god mulighed for at drøfte andre kirkers syn på dåben. Desuden vil du blive introduceret til Bibelen og dens univers med praktiske redskaber.

8 x 2 lektioner

Identitet

Undervisningen i identitet handler om den personlige identitet. Her får du indsigt i, hvem du er som person, når der blandt andet arbejdes med emner som temperamenter, selvværd og selvtillid. Vi arbejder med, hvad det betyder for os  at være en del af et fællesskab, og vi tager temaer som singleliv, parforhold, køn og seksualitet op. Undervisningen er hele vejen båret af at forstå sig selv ud fra et grundlæggende kristent menneskesyn.

18 x 2 lektioner gennem hele kurset

Højskoleaftner

Hver onsdag aften er der højskoleaften. Her er der fokus på fællesskab, samtale, spørgsmål og debat. Nogle gange får vi besøg af mennesker med en tankevækkende livshistorie eller en brændende hjertesag.

2 lektioner hver onsdag aften

Valgfag i modul 1

Skab i naturen

Naturen er skabt af en uendelig kreativ Gud. I dette fag vil vi skabe i fascination over Guds skabergenialitet. Vi vil lave natureart og vi vil tilføje vores værker i naturen og bruge naturen som kilde og inspiration. Hvad sker der, når din skulptur indgår i naturens ”skulpturer”? Hvad sker der, når blæsten, solen, skyggen og vandet bliver en del af værket? Vi skal lege, undersøge og inspireres af kunstneren over alle.

8 x 4 lektioner

Sammenspil og lovsang

I dette valgfag vil vi spille en masse musik! Dette er det “store” sammenspilsfag, hvor vi primært bruger tid på at dygtiggøre os ved at spille musik sammen. Det meste af undervisningen vil være praktisk orienteret, hvor du får lov at blive udfordret og får mulighed for at dygtiggøre dig med din sang og dit instrument i en rytmisk band-kontekst. Så hvis du ønsker at forbedre dig musikalsk og på dit instrument/sang, så er dette muligheden for at arbejde med netop det.

8 x 4 lektioner

Kajak

Vi vil i dette forløb tage et IPP2 havkajakbevis, hvilket svarer til et kørekort til bil. Beviset udstedes af Dansk Kano- og Kajakforbund og er anerkendt over hele Europa. Undervisningen vil foregå på smukke Vejle Fjord, under beskyttede forhold. Der kræves ingen forudsætninger, kurset er for alle uanset niveau. Så hvis du har lyst at opleve Guds smukke natur fra søsiden, så er det lige et forløb for dig!

4 x 4 lektioner

At handle med håb

Klimaangst og klimaskam fylder hos mange, og i dette fag vil vi arbejde med et bibelsk svar på klimakrisen. Det er ikke os, der skal redde verden, for det har Jesus faktisk allerede gjort. Det løfte, han har givet os om en helt ny jord, gør, at vi må løfte hovedet og handle med håb i den verden, der omgiver os. Det vil vi gøre helt konkret i dette fag ved at arbejde i højskolens have med bæredygtige initiativer, samle ind af naturens rigdom og tage på inspirationsture i området. Vælg dette fag, hvis du har brug for nye perspektiver i klimadebatten, eller hvis du bare er vild med at bruge dine hænder.

8 x 4 lektioner

Træklatring

Vi vil i dette forløb tage et grundkursus i træklatring, hvilket svarer til et kørekort i bil. Beviset udstedes af Dansk Træklatrerforening. Det vil være muligt at fortsætte i deres uddannelsesregi bagefter. Undervisningen vil foregå i bøgeskovene ved Vejle, Fredericia og Kolding. Der kræves ingen forudsætninger, kurset er for alle uanset niveau også dig med højdeskræk. Så hvis du har lyst at opleve Guds smukke natur og kroppens grænser på vej mod toppen af et træ, så er det lige et forløb for dig! Når du har fået beviset, må du tage skolens udstyr og gå på opdagelse i områdets skove.

4 x 4 lektioner

Åbent værksted – Raku

Her er muligheden for at arbejde med rakubrænding, som er en speciel teknik, hvor vi brænder leret i en ovn udenfor og følger brændingsprocessen, mens vi selv kommer til at lugte godt og brændt. Raku giver en spændende overflade, hvor glasuren krakelerer og får en metallisk glans. Også her vil vi arbejde med indhold, så de ting vi laver, får en betydning, og bliver en måde at arbejde med sig selv, sit Gudsforhold og  sit liv generelt på.

4 x 4 lektioner

Andagtsøvelser

Andagtsøvelser er et typisk værkstedsfag, hvor vi sammen arbejder med andagtens form, indhold og fremførelse. Hvad skal jeg sige? Og hvordan får jeg bedst sagt det, så andre kan høre, hvad jeg siger? Vi skal snakke om, hvad en andagt egentlig er. Faget kan opøve din evne til at lytte og give konstruktiv evaluering af de andre elevers andagter. Og du får konkrete tips om andagtens form, udtryk og indhold, disponering, forberedelse og fremføring. Du får lov til at eksperimentere og prøve tingene af i trygge rammer.

4 x 4 lektioner

Bibelsk visdom

Visdomslitteraturen i Det Gamle Testamente (Jobs bog, Salmernes Bog, Prædikerens bog, Ordsprogenes bog og Højsangen) indeholder en visdom om livet, som gælder for ethvert menneske gennem alle tider. Der gives perspektiver på fx lidelsen, oplevelsen af meningsløshed, gudsfrygt og vores relationer til hinanden i familie, venskaber og kærlighed.

4 x 4 lektioner

Ind i musikken

I dette valgfag vil vi fokusere på at spille sammen, men niveauet vil blive lagt efter, at mindre øvede og erfarne kan være med. Det betyder dog ikke, at vi ikke kommer til at arbejde med vigtige og udfordrende emner, som omhandler musik og sammenspil. Hvis du altid har tænkt, at du godt kunne tænke dig at forsøge dig med musikken, men har ikke fået det gjort, så er dette en god mulighed for at prøve noget nyt, prøve grænser af og opdage, at det er sjovt, og at du har en masse musikalitet, som kan komme i spil. Vi vil spille sange inden for rock, pop og gospel/blues-inspirerede numre, som i deres opbygning gør, at vi hurtigt kan komme i gang med sammenspillet.

4 x 4 lektioner

Skabelsens teologi

Vi skal i dette fag øve os på at have et bibelsk natur- kultur- og menneskesyn. Her får du gode redskaber til at være i verden, med hvad den indeholder og se den som skabt af Gud med de velsignelser, der følger med det. Hvordan skal vi se på vores natur, som vi jo er sat til at herske over? Hvordan kan det være, at en sang af en musiker, der ikke er kristen, kan virke opbyggelig for min tro? Er der noget særligt, vi som kristne ikke må se, høre, gøre, når det drejer sig om enten naturen eller kulturen?

4 x 4 lektioner

Temaer i 1. Korintherbrev

Vi gennemgår de overordnede linjer i 1. Korintherbrev og går i dybden med udvalgte afsnit. Vi vil særligt se på afsnit, der er udfordrende at læse for et menneske i 2023. Vi udvælger emnerne sammen, men nogle centrale temaer i 1. Korintherbrev er:  Evangelisation, splittelser kristne imellem, den kristnes moralske liv, ægteskab, gudstjenesten og Jesu opstandelse.

4 X 4 lektioner

NB: Opdateret 18.04.2023 – ret til ændringer forbeholdes. 

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vil du gerne høre mere om Børkop Højskole og vores elevers hverdag? Så modtag vores nyhedsmail. Vi kommer ikke til at spamme dig – det lover vi.