Modul 1: Rødder

Motto: Det er vigtigere, hvor du bygger, end hvor smukt det tager sig ud

I første modul vil vi særligt arbejde med, hvad det vil sige at være luthersk kristen, hvordan vi giver slip på perfektionisme og lever i den frihed, Jesus har givet os. Målet er at finde det sted, hvor vi som mennesker og kristne kan finde fred, trives og gro.

For at være Guds barn, skal jeg bare være

“Jeg behøver ikke bekymre mig om alt det med at tro! Tror jeg? Tror jeg nok? Jeg har erfaret, at jeg bare må være og få lov til at tage imod! Jeg skal ikke gøre en hel masse, jeg skal ikke være på en speciel måde – Gud giver mig det hele! Det giver en enorm ro. Jeg er go’ nok, og jeg tror. Punktum!”

Benjamin Sand, elev F18

Den bibelske grundfortælling for modul 1 er Matthæusevangeliet kapitel 7, vers 24-27, hvor Jesus afslutter sin berømte bjergprædiken med en opfordring til, at vi funderer vores livs bygning på Klippen.

Fællesfag i modul 1

Troslære og gudsbillede

I dette fag gennemgår vi den kristne tros grundlag. Med udgangspunkt i Bibelen og trosbeken­delsen vil vi undersøge, hvem Gud er. Samtidig vil vi bruge god tid på at snakke om forholdet mellem Gud, som han er, Gud som kirkens trosbekendelse beskriver ham, og så det billede jeg har af Gud og hvor det stammer fra. I modul 1 handler det særligt om at se på den kristne tro indefra.

Romerbrevet

Et af de væsentligste breve i Det Nye Testamente til forståelsen af, hvad den kristne tro er. Her i første modul går vi igennem de første 8 kapitler, som er den mest grundlæggende og systematiske del af brevet.

Liv i troen

I modul 1 handler “Liv i troen” om Dåben og Bibelen. Vi vil gå i dybden med, hvad Bibelen siger om nådemidlerne, undersøge, hvordan der læres om dette i den lutherske kirke og give god mulighed for at drøfte andre kirkers syn på dåben. Desuden vil du blive introduceret til Bibelen og dens univers med praktiske redskaber.

Identitet

I modul 1 handler undervisningen i identitet om den personlige identitet. Her får du indsigt i, hvem du er som person, når der blandt andet arbejdes med emner som temperamenter, selvværd og selvtillid. Undervisningen er båret af at forstå sig selv ud fra et grundlæggende kristent menneskesyn.

Højskoleaftner

Hver onsdag aften er der højskoleaften. Her er der fokus på fællesskab, samtale, spørgsmål og debat. Nogle gange får vi besøg af mennesker med en tankevækkende livshistorie eller en brændende hjertesag.

Valgfag i modul 1

Go Creative I

Valgfaget strækker sig over 2 moduler og giver grundlæggende introduktion til genstandstegning, farvelære og komposition, forskellige udtryk på papir og lærred og i det hele taget: et nyt sprog til at arbejde med og udtrykke indsigt og erkendelse.

Sammenspil og lovsang I

Musik er et stærkt virkemiddel det kristne fællesskab. I dette valgfag får du mulighed for at dygtiggøre dig og fordybe dig i sammenspil med fokus på lovsang og fællessang i det kristne fællesskab. Vi arbejder med ledelse af fællessang, ledelse af et team af musikere, musik i gudstjenesten, valg af sange ud fra et teologisk perspektiv og opbygning af lovsangsaftener. Valgfaget strækker sig over 2 moduler.

Bibelsk visdom

Visdomslitteraturen i Det Gamle Testamente lærer os virkelig meget om, hvad der er et holdbart fundament for et menneskeliv og om hvad det vil sige at være menneske i det hele taget. Kom med på en opdagelsesrejse gennem Jobs Bog, Højsangen, Prædikeren og Ordsprogenes Bog.

Apostlenes Gerninger

En forrygende bog i Det Nye Testamente, som beskriver de første kristnes oplevelser med Helligånden og budskabet om Jesus, der spredte sig som en steppebrand i det første århundrede. Samtidig ser vi glimt af Guds frelsesplan og missionsstrategi – den gang og nu, for også derigennem at få syn for, hvordan Gud også i dag arbejder gennem os.

Ind i musikken

Et valgfag som introducerer dig for forskellige musikalske genrer og udtryk både teoretisk og praktisk. Det er også her, du skal stå på, hvis du gerne vil begynde med samspil, men ikke har de store forudsætninger.

Kajak

Gennem dette forløb får du mulighed for at tage kajakbevis. Der kræves ingen forkundskaber. Der oprettes to hold med plads til otte på hvert hold.

Religiøsitet

Vi stiller skarpt på nyreligiøsitet inspireret af Østens religioner, på islam og på religiøse bevægelser inspireret af kristendommen. Hvad er deres historie? Er der fællestræk? Og hvordan praktiseres deres tro? Vi vil også arbejde med, hvordan vi kan vurdere religiøse bevægelser og strømninger.

Andagtsøvelser

Et fag, som klæder dig på til at formidle den kristne tro til andre. Der arbejdes både teoretisk og praktisk og både med form og indhold.

Åbent værksted (keramik)

Du får mulighed for at lære forskellige teknikker, blive fortrolig med leret som materiale, arbejde med forskellige brændinger og i det hele taget få forudsætninger for at udtrykke dig kreativt i tre dimensioner. Efter dette kursus kan du arbejde på egen hånd med keramik resten af kurset.

Filipperbrevet

Brevet til Filippi er skrevet til en moden menighed, som har styr på en del ting i forhold til deres kristne tro. Vi skal i faget zoome ind på nogle af de temaer, som Paulus anslår i brevet og diskutere, hvordan moden kristendom ser ud for os i dag.

Online-teologi

Med et enkelt klik har du adgang til forkyndelse, lovsange og åndeligt indhold fra hele verdenen. Du kan høre prædiken fra Californien og synge lovsang fra New Zealand. Det er en fantastisk mulighed, der giver grobund for eftertanke. I valgfaget online-teologi skal vi lytte til og drøfte konkrete eksempler på online forkyndelse. Vi skal på jagt efter gode forkyndere og lovsangsbands, og vi skal undersøge, hvordan man kan vurdere det man ser og hører online.

NB: Opdateret 19.5.2020 – ret til ændringer forbeholdes. 

Tilmeld dig vores nyhedsmail

Vil du gerne høre mere om Børkop Højskole og vores elevers hverdag? Så modtag vores nyhedsmail. Vi kommer ikke til at spamme dig – det lover vi.